Новини
Контакти
Заклади
дошкільної освіти
Заклади
загальної середньої освіти
Заклади
позашкільної освіти

Організація харчування в закладах дошкільної освіти Індустріального району м.Харкова

Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.12.2020 №772 ''Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2021 році''


Звільнено від плати за харчування дітей учасників антитерористичної операції (операції об'єднаних сил) в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, які перебувають у комунальній власності територіальної громади м.Харкова.


Організація харчування в закладах дошкільної освіти Індустріального району м.Харкова

Вартість харчування дітей у закладах дошкільної освіти з 01.01.2021
У 2021 році затверджено вартість харчування у закладах дошкільної освіти з диференціацією за віковими категоріями.
Для вихованців закладів дошкільної освіти вона складатиме:
- вікова група від 1-го до 3-х років – 30 грн. (з розрахунку: 12,00 грн –бюджетні кошти, 18,00 грн – батьківська плата);
- вікова група від 3-х до 6-ти (7-ми) років – 35 грн. (з розрахунку: 14,00 грн – бюджетні кошти, 21,00 грн – батьківська плата);
- у групах з цілодобовим режимом перебування, вікова група від 1-го до 3-х років – 31 грн. (з розрахунку: 12,40 грн – бюджетні кошти, 18,60 грн – батьківська плата); від 3-х до 6-ти (7-ми) років – 36 грн (з розрахунку: 14,40 грн – бюджетні кошти, 21,60 грн – батьківська плата);
- у санаторних та спеціальних групах, вікова група від 1-го до 3-х років – 31 грн; від 3-х до 6-ти (7-ми) років – 36 грн. (відповідно до законодавства України).


Впровадження системи НАССР в закладах дошкільної освіти

   На виконання ст. 20, 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у закладі дошкільної освіти з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).
   НАССР - система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок.
   Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів в комору і до моменту подачі готової страви.
   HACCP – це визнаний спосіб, який дає можливість впевнитись, що небезпечні фактори, які можуть вплинути на харчову безпечність, постійно та належно контролюються.
   Впровадження системи НАССР в закладах освіти – є гарантом якості в громадському харчуванні. НАССР в закладах дошкільної освіти – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
   - В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в заклад дошкільної освіти (далі ЗДО) для приготування їжі для дітей;
   - Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
   - Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
   - Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення харчоблоку;
   - Особиста гігієна персоналу;
   - Правильне прибирання відходів і сміття;
   - Відсутність комах;
   - Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
   - Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Особливості розробки та впровадження системи НАССР в закладах освіти


Основні нормативні документи, які регламентують організацію харчування в ЗДО:

ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дошкільну освіту''

ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про дитяче харчування''

ЗАКOН УКРАЇНИ ''Про безпечність та якість харчових продуктів''

Постанова КМУ від 12 березня 2003 р. N 305 ''Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад''

Постанова КМУ від 22.04.2004 №1591 ''Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах''

Постанова КМУ від 26.08.2002 №1243 ''Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів''

Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 N 298/227 ''Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах '' (iз змінами, внесеними згідно з наказом N 202/165 від 26.02.2013 }

Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах''

Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 N 620/563 ''Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах ''

Методичні рекомендації щодо організації харчування в ЗДО

Організація харчування у ЗДО у 2017 році (завантажити презентацію)



Рекомендації щодо організації харчування дитини
Добова потреба дітей в основних речовинах та енергії


Організація харчування в ЗДО району

Примірне двотижневе меню на літньо-осінній період для дітей комунального закладу ''Дошкільний навчальний заклад №____ Харківської міської ради'' (при триразовому харчуванні)
Примірне двотижневе меню на зимово-весняний період для дітей комунального закладу ''Дошкільний навчальний заклад ( ясла – садок) №____ Харківської міської ради'' (при триразовому харчуванні)
Офіційний сайт Управління освіти адміністрації Індустріального району Харківської міської ради 2016 (C)