Новини
Контакти
Заклади
дошкільної освіти
Заклади
загальної середньої освіти
Заклади
позашкільної освіти

Організація харчування в закладах дошкільної освіти Індустріального району м.Харкова

Нормативно-правова база у галузі дошкільної освіти з питань організації харчування вихованців


Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 24.11.2021 №928 «Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2022 році»

Вартість харчування дітей у закладах дошкільної освіти з 01.01.2022

   У 2022 році затверджено вартість харчування у закладах дошкільної освіти з диференціацією за віковими категоріями.
   Для вихованців закладів дошкільної освіти вона складатиме:
- вікова група від 1-го до 3-х років – 35 грн. (з розрахунку: 14,00 грн –бюджетні кошти, 21,00 грн – батьківська плата);
- вікова група від 3-х до 6-ти (7-ми) років – 40 грн. (з розрахунку: 16,00 грн – бюджетні кошти, 24,00 грн – батьківська плата);
- у санаторних та спеціальних групах, вікова група від 1-го до 3-х років – 36 грн; від 3-х до 6-ти (7-ми) років – 41 грн. (відповідно до законодавства України).


Впровадження системи НАССР в закладах дошкільної освіти

   На виконання ст. 20, 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у закладі дошкільної освіти з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).
   НАССР - система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок.
   Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів в комору і до моменту подачі готової страви.
   HACCP – це визнаний спосіб, який дає можливість впевнитись, що небезпечні фактори, які можуть вплинути на харчову безпечність, постійно та належно контролюються.
   Впровадження системи НАССР в закладах освіти – є гарантом якості в громадському харчуванні. НАССР в закладах дошкільної освіти – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
   - В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в заклад дошкільної освіти (далі ЗДО) для приготування їжі для дітей;
   - Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
   - Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
   - Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення харчоблоку;
   - Особиста гігієна персоналу;
   - Правильне прибирання відходів і сміття;
   - Відсутність комах;
   - Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
   - Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Особливості розробки та впровадження системи НАССР в закладах освіти


Організація харчування в ЗДО району

Офіційний сайт Управління освіти адміністрації Індустріального району Харківської міської ради 2016 (C)